Baby’s

Baby’s

De baby’s zien wij als een aparte categorie binnen de kinderoefentherapie.
Omdat de ontwikkeling van kinderen in het begin heel snel gaat is het effectief om snel met kinderoefentherapie te beginnen. De baby’s krijgen daarom voorrang op oudere kinderen.

Veel baby’s worden aangemeld met:

  • Voorkeurshouding met als gevolg: afplatting van de schedel en asymmetrisch bewegen.
  • Te lage of hoge spierspanning.
  • Moeilijk kunnen ontspannen. Deze baby’s strekken vaak achterwaarts. Veel van deze kinderen huilen ook vaak.
  • Niet of vertraagd bereiken van motorische mijlpalen (bv: omrollen, tot zit komen, kruipen, staan of lopen).

 

Voorkeurshouding

Steeds meer baby’s hebben tegenwoordig last van een scheefgroeiend hoofd. Al lange tijd wordt het advies gegeven om baby’s op hun rug te laten slapen. De kans op wiegendood is hierdoor veel kleiner geworden. Hierdoor is een ander probleem ontstaan: scheefgroei van het babyhoofdje. Een baby die op de rug ligt, ontwikkelt namelijk eerder een voorkeurshouding. Als een baby steeds met zijn hoofd dezelfde kant opkijkt, ontstaat er ongelijke druk op de schedel. Hierdoor kan de kant waar steeds op gelegen wordt afplatten.
Een voorkeurshouding heeft geen invloed op de ontwikkeling van de hersenen, maar staat een voorspoedige symmetrische ontwikkeling in de weg en leidt vaak tot ongerustheid bij de ouders.


Behandeling

De behandeling bestaat uit een uitgebreid onderzoek bij u thuis. Hierin wordt aandacht besteedt aan de hulpvraag die u heeft en kijken we samen wat de problemen zijn en hoe we uw kind hierbij kunnen helpen. Bij de behandeling van baby’s spelen de ouders een belangrijke rol.